Cei mai buni în natural și proaspăt
Cu un click din fermă direct la tine

Produs adaugat


Vezi cosul
x
x

Pentru probleme sau intrebari, sunati la 0759 013 499 sau trimiteti mail la office@caralact.ro


x

INCEARCĂ LAPTELE

Știm ca sunt mulți care, din cuvinte, incearca sa te lămurească: CE VINDEM NOI E CEL MAI BUN!

Noi nu vrem să te lămurim din cuvinte. Daca vrei sa incerci laptele iti trimitem, cat putem de repede, o mostra.

INREGISTREAZĂ-TE și apoi apasă butonul: VREAU SA INCERC LAPTELE.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă


Scurt istoric.

Ferma Apicolă MIREA produce miere şi produse apicole din 2005.
Am început cu 5 colonii de albine şi azi avem peste 500. Ferma este situată în Teişani-PRAHOVA. Creşterea albinelor din pasiune, s-a transformat in scurt timp intr-o afacere de familie. Afacerea familiei MIREA.

Încă din copilărie îmi doream propria fermă, cei drept de oi nu de albine. După terminarea facultăţii, dorinţa mă frâmânta şi mai tare, numai că meseria mea de inginer silvic nu-mi permitea un program zilnic regulat, necesar creşterii oilor. În vara lui 2004, într-o dimineaţă însorită, aşteptând un coleg la marginea unei poieni, lângă pădure, o albina încărcată cu polen a a făcut un popas pe mâna mea. Evrika! am zis precum Arhimede, imi iau albine. De la zis… şi făcut. In 2005 am luat primele 5 colonii de albine şi după 10 ani, cu dragoste şi multa muncă am reuşit să construim o fermă apicolă modernă.

Producem miere, polen şi propolis iar de anul acesta – 2016 o să începem să producem şi lăptişor de matcă.

Mierea am vândut-o la prieteni şi cunoştinţe, apoi producţia a crescut şi am început să livrăm şi fabricilor care procesează miere. Gustul amar a apărut imediat. Sa vezi că mierea noastră de foarte bună calitate, produsă cu atâta trudă de albine, în condiţii naturale, este alterată cu sirop sau miere chinezeasca şi apoi livrată în supermarketuri, innebunesti.

Aşa am început să ne gândim cum să ajungem din ferma noastra la masa voastra şi uite ca acum avem aceasta ocazie, prin colaborarea cu ferma Caralact.

Criterii de alegere.

Stupina este amplasata intr-o zonă naturală, cu tradiţie în creşterea albinelor, la poalele munţilor Carpaţi, la 7 km de oraşul Vălenii de Munte într-o zonă lipsită de poluare, unde nici măcar comunişti nu au reuşit să facă C.A.P..

Producţia de miere o realizăm pe vatra(acasa) si in pastoral (în Balta Ialomitei – pe malul Dunării şi în Parcul Natural Comana-Giurgiu). Pe vatra producem miere de pomi fructiferi, salcâm, tei şi polifloră de fâneaţă(la deal). In Parcul Natural Comana, miere de tei şi salcâm de câmpie. In Balta Ialomiţei miere de floarea soarelui şi mentă.

Creşterea albinelor, extracţia de miere şi ambalarea le facem in familie, cu multă dragoste şi atenţie, în condiţii sanitare la standarde europene. Avem o hala apicolă cu utilaje modern – automate de extracţie şi îmbuteliere pentru miere.

Descrierea fermei apicole.

Avem peste 500 de colonii de albine, amplasate într-o livadă de pomi fructiferi, cu suprafata de 3000 mp în localitatea Teişani. Utilizăm, în procesul de creştere, stupi din lemn, rame tot din lemn, ceară naturală produsă de albine şi un lucru foarte important pentru sănătatea albinelor şi implicit pentru calitatea produselor apicole, schimbăm anual peste 30% din numărul total de 10.000 de rame. Ramele mai vechi de 3 ani devin negre la culoare, prin îmbătrânire, alterează mierea şi constituie un focar de apariţie a bolilor.

Hala apicolă este finalizată în 2015 şi asigură spaţiul necesar extracţiei, ambalării şi depozitării produselor apicole. Avem centrifuge electrice automate, maturatoare şi dozator de miere, uscator şi lăzi frigorifice pentru polen precum şi un incubator de creştere a mătcilor(reginelor). Întregul proces de creştere a albinelor, extracţia şi ambalarea produselor apicole sunt supravegheate video.

Albinele pe care le crestem apartin speciei Apis melifera carpatica, rasa locală de deal, aleasa şi selecţionată cu atenţie şi profesionalism în decursul anilor, cu agresivitate mică, rezistente la boli şi producţii bune de miere, polen şi propolis.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă

Despre albine

Albinele, precum furnicile, sunt insecte incredibile, cu o viata sociala complexa, care continua sa surprinda oamenii de stiinta. Sunt singurele insecte din lume care produc hrana pentru om. Iata cateva lucruri interesante despre albina de miere (Apis mellifera):
–    Albinele sunt esentiale pentru natura. Ele sunt responsabile de polenizarea majoritatii plantelor. Fara albine nu am mai putea manca fructe sau legume.
–    Intr-un stup locuieste o singura colonie de albine. Colonia este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele si trantorii.
Regina:
–   Este singura femela dezvoltata sexual din stup.
–   Este hranita doar cu laptisor de matca, o substanta produsă in capul albinelor lucratoare, in cantitati foarte mici.
–   Traieste intre 3 si 5 ani si este singura care depune oua.
–   Intr-o singura zi, matca depune pana la 3000 de oua, de doua ori greutatea ei. Vara este perioada cea mai epuizanta pentru regina. De-a lungul anului, o matca prolifica depune pana la 200.000 de oua.
–    Ouale fertilizate vor deveni albine lucratoare, iar cele nefertilizate devin trantori. Matca poate doza numarul de oua pe care le fertilizeaza.
–    Regina se poate imperechea cu pana la 20 de trantori, pe durata a catorva zile, acumuland sperma lor intr-o formatiune numita spermateca.  Materialul seminal acumulat aici ii poate fi suficient toata durata vietii. Primii doi ani de viata ai reginei sunt si cei mai productivi.
–    Imperecherea are loc in zbor.
–    Albinele sunt haplodiploide: lucratoarele provenite din oua fertilizate au un set complet (dublu) de cromozomi, pe cand masculii (trantorii) prezinta un singur set de cromozomi, ei provenind din oua nefecundate.
–    Matca comunica cu celelalte albine prin feromoni. Feromonii secretati de  regina reprezinta amprenta olfactiva distincta a fiecarui roi.
–    Cand stupul devine prea aglomerat, albinele decid sa mai creeze o regina.  Lucratoarele construiesc  un fagure cu  20 de celule hexagonale mai mari, adanci de 25 de mm. Aici regina va depune oua fertilizate. Larvele-regina sunt hranite de albine cu laptisor de matca. La 9 zile, celulele cu larva sunt acoperie cu un strat de ceara.
–    Intre timp regina veche impreuna cu o parte din roi, paraseste stupul actual si pleaca in cautarea altuia, unde sa inceapa o noua colonie.
–    Dupa 8 zile de la acoperirea cu ceara, prima regina tanara iese din celula. Ea poate sa paraseasca stupul impreuna cu o parte din roi, la fel ca mama ei, sau poate decide sa ramana in stupul de bastina. In acest ultim caz, ea isi va ucide surorile intepand cu acul fiecare celula ce contine larve-regina.
–    Lucratoarele stiu cand regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degaja feromoni.
–    Daca regina moare prematur, fara sa apuce sa depuna oua de regina,  albinele vor crea o noua matca din larvele deja existente, daca acestea nu au mai mult de 3 zile.
–    Personalitatea reginei determina  personalitatea întregii colonii. Apicultorii controleaza in acest fel calitatile coloniilor: mai agresive, mai dornice de munca, mai productive etc.
Trantorii:
–    Sunt in numar de cateva sute intr-un singur stup.
–    Se pot asocia in grupuri ce pleaca in cautarea reginelor dornice de imperechere.
–    Dupa imperechere, mor.
–    Se hranesc cu polen si miere, furnizate de albinele lucratoare.
–    Nu au ac cu care sa intepe.
Albinele lucratoare:
–    Prezinta 2 ochi compusi si 3 ochi simpli, situati pe crestet.
–    Au sase picioare si doua perechi de aripi. Aripile prezinta dinti, care permit alipirea celor doua aripi de fiecare parte in timpul zborului.
–    2 stomace: intr-unul acumuleaza nectarul si apa, iar celalalt este pentru digestia proprie.
–    Albinele prezinta 170 de tipuri de receptori olfactivi. Simtul mirosului este foarte bine dezvoltat si are rol atat in descoperirea surselor de hrana cat si in comunicare sociala.  O albina poate stii de la metri distanta daca o floare mai are polen si nectar, sau daca a fost deja vizitata de o alta albina.
–    Albinele pot bate din aripi foarte rapid, 200 de batai/secunda, de unde rezulta si bazaitul specific.
–    Raza de activitate medie este de 5-6 km. Viteza maxima atinsa in zbor: 70 km/h.
–    Intr-o singura expeditie, o albina viziteaza 50-100 de flori.
–    Pentru a produce un borcan de miere o albina ar trebui sa parcurga 144.000 de km, de 3 ori circumferinta Pamantului la Ecuator. Din pacate nu traieste atat de mult. 2 milioane de flori sunt necesare pentru a produce aceasta cantitate de miere. Un borcan de miere este produs de aproximativ 550 de albine.
–    Pe durata vietii o albina produce a douasprezecea parte dintr-o lingurita de miere.
–    Albinele lucratoare au ac cu care pot intepa, daca se simt amenintate. Din  nefericire,  odata cu intepatura moare si albina. Acul este prevazut cu tepi fini, iar in momentul in care penetreaza pielea victimei ramane blocat in ea.  Impreuna cu el raman si formatiuni din abdomenul albinei, care astfel isi pierde viata. Nu chiar toate intepaturile sunt fatale pentru albina.
–    Sunt necesare peste 1.100 de intepaturi de albina deodata pentru a produce moartea unui om.
–    Intr-un singur stup exista intre 30.000 si 60.000 de albine lucratoare. Fiecare are sarcini bine distribuite si nu exista timp de odihna.
–    Exista albine responsabile cu munca in stup ( ingrijit oua si larve, facut curatenie, produs miere, captusire cu ceara, hranit regina etc) si albine culegatoare care pleaca pe teren.
–    De pe camp albina lucratoare se poate intoarce cu nectar stocat in stomacul special, rasina pentru propolis, polen cules pe picioarele paroase sau apa.  Pentru a aduce in stup 100 g de apa o albina trebuie sa faca 3000 de zboruri.
–    O albina lucratoare nu traieste mai mult de 6 saptamani, respectiv 6 luni, albinele care prind sezonul rece.
–    Desi sunt fiinte cu sange rece, albinele isi pot creste temperatura in zbor pana la 54 grade Celsius. Temperatura medie in stup este de 37 grade Celsius.  Surprinse de frig sau ploaie rece, albinele isi inceteaza activitatea si functiile.
–    Iarna, albinele stau in stup sub forma de ciorchine pentru a incalzi regina si pe ele insele. Mierea stransa vara este folosita in acest anotimp ca si sursa de hrana si supravietuire.
–    Albinele lucratoare comunica intre ele prin dansuri. In acest fel isi semnalizeaza una alteia pozitionarea surselor de hrana si potentialele pericole.
–    Cercetatorii au descoperit ca albinele sunt un fel de genii ale matematicii, fiind capabile sa calculeze distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si la circumferinta pamantului.
Da, albinele stiu ca Pamantul e rotund.
–    Albinele traiesc pe Terra de cateva milioane de ani.
–    Albinele sunt vegetariene.
Albinele sunt indispensabile pentru supravieutirea noastra, chiar daca nu constientizam asta de multe ori. Sunt singura specie de animale de pe Terra care aduce beneficii mediului, fara a face rau  altei specii de plante sau animale.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă

Despre miere

Mierea (din latina melem; in greacă μελιττα înseamnă „albina”) este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut.

Albinele elimina apa din nectar prin batai vivace ale aripilor, pana cand ramane o umiditate de 17%. Apoi fagurii sunt sigilati cu dopuri de ceara.
Mierea este singurul aliment complet, care poate sustine singur viata. Contine  glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, apa si enzime.
–    Mierea nu se altereaza deoarece contine conservanti naturali ce nu permit dezvoltarea bacteriilor. Mierea descoperita in mormintele faraonilor, dupa mii de  ani, era comestibila.
M
ierea cristalizata este mierea naturala, fara adaosuri. Doar mierea naturala de albine poate cristaliza. Mierea de albine are o compozitie chimica neobisnuita, una care o face sa se pastreze pe termen nelimitat.  Acest avantaj al absentei termenului de valabilitate se vede ori de cate ori vase antice de miere, inca perfect conservate, sunt descoperite in timpul sapaturilor din mormintele egiptene timpurii. Are un nivel unic de umiditate si este extrem de acida, facand-o un mediu interzis pentru bacterii si microorganisme.

Avantajele consumului de miere.

Pentru un stil de viata sanatos se recomanda consumarea a 50-70 g miere zilnic pentru adulti si circa 1 sau 2 lingurite, adaugate in terci cu fructe, pentru copii.

Mierea este recomandata sa fie consumata cu ceai sau cu lapte caldut (temperatura lichidului nu trebuie sa depaseasca + 38 ºC), deoarece la temperature mai inalta mierea isi pierde proprietatile curative si terapeutice. Incalzirea mierii, distruge cea mai mare parte dintre enzime.

Mierea este un excelent antibiotic natural, un produs cosmetic intrebuintat din cele mai vechi timpuri si un aliment traditional delicios, o sursa veritabila de energie sanatoasa. Pentru a-si pastra toate calitatile nutritionale, mierea nu trebuie consumata la temperaturi de peste 38 C. Mierea cristalizeaza tocmai datorita faptului ca este naturala.

Mierea de albine este un produs cu o deosebita valoare alimentara. Contine glucide intr-o proportie destul de mare (81%), indispensabile organismului. Ele sunt o excelenta sursa de energie si care, consumate ca atare, au avantajul ca sunt usor absorbite si digerate. Datorita cantitatii mari de glucide, valoarea energetica este foarte mare: 100 g miere furnizeaza pana la 315 kcal. Mierea are o foarte mare valoare nutritiva, datorita continutului ei bogat in glucide, o gama variata de vitamine (B6, B12, C, A, D, E, K) si saruri minerale Ca, Fe, Pt.

Avantajele consumului de miere:

1.Stimuleaza sistemul imunitar.

Mierea este incarcata cu vitamine, minerale, enzime care protejeaza organismul de bacterii si stimuleaza sistemului imunitar. Simptomele racealii si gripei, cum ar fi tusea, durerea de gat si congestionarea sunt, de asemenea, tinute la distanta atunci cand te tratezi cu miere.

2.Te ajuta sa pierzi in greutate.

Consumul de apa calda cu lamaie si miere, pe stomacul gol dimineata, este componenta principala a fiecarui program de detoxifiere. Aceasta rutina zilnica este una dintre cele mai bune metode pentru a curata ficatul, elimina toxinele si grasimea din organism.

3.Reduce riscul de boli de inima.

S-a demonstrat ca mierea naturala de albine, amestecata cu scortisoara, revitalizeaza arterele si venele inimii si reduce colesterolul din sange cu pana la 10%. Atunci cand este consumat in mod regulat, acest amestec poate reduce riscul de atac de cord.

4.Calmeaza indigestia.

Pentru cei care sufera de indigestie, proprietatile antiseptice ale mierii de albine reduc aciditatea in stomac si stimuleaza digestia.

5.Creste nivelul de energie.

Zaharurile naturale din mierea de albine asigura o sursa sanatoasa de calorii si energie pentru organism. In plus, folosind mierea pentru un impuls de energie asigurati, de asemenea, pofta innascuta a corpului uman pentru ceva dulce.

Mierea curata pielea.

Datorita proprietatilor sale anti-microbiene si anti-fungice, mierea este cel mai bun produs organic de ingrijire a pielii. Aplicati o cantitate mica de miere direct pe pete, si lasati pielea sa absoarba proprietatile medicinale, peste noapte. Spalati dimineata, si, dupa o utilizare regulata, va veti trezi cu pielea curata!

 

Tipuri de miere.

mierea de salcam, traditional recoltata, poate fi utilizata si in scopuri terapeutice: creste imunitatea, contribuie la vindecarea tulburarilor de memorie, a asteniilor si a nevrozelor,  este expectoranta, sedativa, si cicatrizanta, tratand suferintele gastrice, stimulator pentru activitatea cardiaca.

mierea de tei, cu adevarat speciala si aromata, va imbogateste viata prin complexul ridicat de vitamine, contribuind la cresterea imunitatii organismului. Poate fi intrebuintata si pentru tratarea insomniilor, a nevrozelor, a crampelor si a problemelor renale. Proprietatile antiseptice si antiinflamatorii recomanda mierea de tei si pentru bronsite.

Mierea poliflora, imprumuta din proprietatile terapeutice ale plantelor medicinale din zona noastra. Recunoscuta pentru stimularea poftei de mancare si imbunatatirea digestiei, mierea poliflora este un foarte bun remediu naturist pentru oboseala intelectuala si cea fizica, eliminand toxinele si revitalizand organismul. Prin orice strop de nectar cules din flori de albinutele noastre harnice, mierea poliflora va aduce vitalitate si longevitate organismului.

mierea de rapita, definita si de o cristalizare foarte accentuata care se instaleaza la cateva zile dupa recoltare, este un excelent emolient, cu efecte pozitive in tratarea rinichilor, a ulcerelor, a osteoporozei, a diverselor tipuri de raceala, dar si in terapia cancerului. Mierea de rapita ajuta si la reducerea colesterolului din singe, protejeaza ficatul si splina, imbunatatindu-le functiile. Prin continutul sau ridicat de coenzima Q3, mierea de rapita previne procesele degenarative ce apar pe masura inaintarii in varsta, fiind folosita si ca masca faciala pentru a reda stralucirea si regenerarea  tenului .

mierea de floarea soarelui, afrodisiac, tonifiant de exceptie si cu proprietati ridicate in stimularea potentialului intelectual si fizic, este indicata si in tratarea anemiilor, afectiuni ale stomacului si ale aparatului respirator, afectiuni ale vaselor sanguine. De remarcat faptul ca lecitina este prezenta in stare pura doar in mierea de floarea-soarelui. De aceea este recomandat consumul acestui tip de miere cu precadere de catre elevi si studenti.

mierea de mana, pe langa toate calitatile specifice mierii, se distinge prin continutul sporit de minerale, calciu, fier, potasiu, fosfor si magneziu (ceea ce-i confera un gust usor caramelizat si o vascozitate crescuta), precum si vitamine (grupul B si vitamina C). De aceea se recomanda in tratarea afectiunilor respiratorii, a afectiunilor articulare specifice adultilor, a osteoporozei, in tratamentul spasmofiliei si a rahitismului la adolescenti si copii. Mierea de mana este intrebuintata si la eliminarea toxinelor din organism prin calitatile sale de laxativ, pentru tratarea bolilor infectioase si gastrointestinale. Mierea de mana se individualizeaza  prin lipsa polenului din continutul sau, drept pentru care este recomandata persoanelor alergice la polen.

mierea de castan, are caracteristica predominanta, fructoza in raport cu glucoza, ceea ce-i confera o fluiditate sporita.Ca indicatii terapeutice, mierea de castan este recomandata in tratamentul afectiunilor de stomac, a celor intestinale si renale, avand si proprietati cicatrizante. Este un puternic energizant, ceea ce o recomanda in inlaturarea starilor de oboseala.

mierii de zmeura, calmeaza tusea, antiseptic si antiinflamator, trateaza osteoporoza si anumite tipuri de alergii si insomnii. Mierea de zmeura este intrebuintata si in tratamentele cosmetice pentru ten si par, rezultatele fiind remarcabile: redobandirea prospetimii, reintinerire si stralucire.

mierea de menta, culeasa de pe planta de izma, are din abundenta uleiuri volatile, determinand astfel caracterul tonifiant al acesteia. Pe langa aceste proprietati, mierea de menta este recomandata si pentru stimularea digestiei, in calmarea diverselor afectiuni.

– mierea de papadie, cu proprietati energizante, de intarire a sistemului imunitar, contribuie la purificarea organismului.

mierea cu capaceala, indelung mestecata, are un rol esential in igiena cavitatii orale, vindecand bolile respiratorii, de ficat si de inima, contribuind la cresterea imunitatii organismului. Sectiunile fagurelui contin pe langa miere, si propolis si ceara, sporind calitatile acestuia.  Prin masticatia corecta a fagurelui de miere se igienizeaza cavitatea bucala si se insanatosesc gingiile. De asemenea fagurele de miere contribuie la imbunatatirea vederii si la tratarea afectiunilor respiratorii.

mierea cu goji, o bunatate de miere, reface si tonifica organismul, protejeaza pielea impotriva radiatiilor excesive, combate celulita, controleaza nivelul colesterolului, previne si trateaza osteoporoza, aparitia ridurilor, precum si albirea parului.

mierea cu catina, antiseptic, antibacterian, antiinflamator, este recomandata si in tratarea afectiunilor bucale, a ficatului, splinei, rinichilor, a diverselor tipuri de raceli, in diete, in vindecarea asteniei, alcolemiei si a stresului. Proprietatile catinei se imbina si se completeaza intr-un mod armonios cu cele ale mierii de albine, rezultand astfel un adevarat panaceu universal.  Consumata constant, mierea cu catina devine miracolul auriu cu efecte benefice multiple asupra organismului uman.

Mierea cu migdale, combate oboseala si stresul, anemiile si insomniile, contribuie la sanatatea pielii si a parului, regleaza tensiunea arteriala, previne cancerul si imunizeaza organismul.

mierea cu nuca, consumata constant, inlatura anemia, micsoareaza nivelul colesterolului, ajuta la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii, la imbunatatirea memoriei si cresterea nivelului de concentrare, contribuie la tratarea cancerului mamar si previne aparitia atacului de cord.

Mierea cu stafide are efecte tonice,  intareste sistemul imunitar, igienizeaza cavitatea bucala,  previne depresiile, trateaza starile de anxietate, stimuleaza functionarea

Toate acestea sunt benefice pentru organism doar cu respectarea conditiei esentiale: mierea sa  fie naturala, fara adaosuri si  consumata in mod constant.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă

Despre polen

Prin natura sa şi prin rostul său de element fecundant al florilor, polenul are o compoziţie chimică complexă, specială, care îl deosebeşte de toate celelalte produse vegetale şi îi conferă un spectru de influenţă surprinzător de larg asupra multor afecţiuni şi disfuncţii ale organismului uman. Proprietăţile principale ale polenului sunt legate de bogaţia mare în elemente nutritive (aminoacizi, vitamine, enzime etc.).
Acest minunat produs floral şi apicol, are ca sursă potenţială peste 1000 de flori diferite; ca rezultat , compoziţia lui şi, desigur , proprietăţile, sunt foarte variabile.
Datorită complexităţii elementelor lui componente polenul a fost utilizat drept “medicament” sau “stimulent al creşterii” de mult timp. Numeroasele cercetării efectuate de-a lungul timpului au relevat multiple posibilităţi de aplicare a polenului poliflor recoltat de albine în profilaxia şi terapeutica umană, obţinându-se rezultate foarte bune în prevenirea şi combaterea anemiilor, a bolilor sistemului nervos şi endocrin, a unor boli ale tubului digestiv şi a hipovitaminozelor, etc. Polenul este un foarte bun aliment dietetic, dar şi un excelent medicament natural.

Proprietati terapeutice sau curative ale polenului.

Polenul este un produs:  
Afrodisiac. Polenul este celula sexuală vegetală, conţine mulţi hormoni şi vitamine ce stimulează funcţia sexuală.
Alergic (febra fânului ; polenoză) – Anti-alergic. Datorită proteinelor de lungimi diferite din polen si totuşi, cele mai alergice granule de polen sunt cele purtate de vânt şi NU cele aduse în stup de către albine. Când polenul este este administrat în doze mici, ca aliment, peste miere sau amestecat cu miere, poate desensibiliza repede aceste alergii, constituindu-se astfel într-un produs anti-alergic.
Anabolizant. Polenul conţine multe vitamine şi alte elemente nutritive ce sunt implicate în creşterea apetitului şi ajută la construirea noilor celule
Anti-aterosclerotic. Polenul, datorită compoziţiei sale complexe, reduce nivelul presiunii arteriale când aceasta este ridicată, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină prin îmbunătăţirea funcţiilor ficatului şi ajută la regenerarea celulelor endoteliului arterial .
Antibacterian. Florile care produc polenul nu sunt “interesate ” să hrănească bacteriile , astfel că vor adăuga substanţe antibacteriene, cum sunt bioflavonoizii .   
Previne cariile. Polenul este un produs antibacterian nespecific ; cariile sunt produse de bacteria “Streptoccocus mutans” , care nu se mai poate multiplica usor în prezenţa polenului.
Antidepresiv. Polenul conţine toţi aminoacizii necesari pentru ca sistemul nervos să şi-i creeze pe ai săi , antidepresive naturale, cum ar fi endorfinele .
Antiinflamator. Polenul conţine , printre multe alte substanţe , mici cantităţi de bioflavonoizi care sunt cunoscute ca puternice substanţe antiinflamatorii .
Antiparazitar. Este o proprietate ce face parte din aceeaşi clasă cu “antibacterian” şi “antibiotic” ; plantele (florile) nu sunt “interesate” să hrănească vreun “parazit” ; pe de altă parte , polenul furnizează toţi nutrienţii necesari pentru îndepărtarea acestor creaturi nedorite.
Antipiretic. Polenul stimulează imunitatea (vezi paragraful anterior) ; un sistem imun puternic poate îndepărta multe dintre cauzele febrei (bacterii, virusuri, paraziţi, precum şi substanţele lor asociate) repede şi uşor .
Antitoxic. Polenul este cel mai bun aliment pentru ficat. Un ficat sănătos poate neutraliza mai bine toxinele.
Biostimulant. Polenul proaspăt este alcătuit din miliarde de celule vii, care au o “forţă vitală” foarte puternică. Gândiţi-vă la polenul stejarului sau al lămâiului care permit acestor copaci să trăiască peste 1000 de ani!
Dietetic. Polenul este un aliment foarte bun , după cum a fost menţionat mai sus. El este o sursă vegetală de elemente nutritive foarte bine echilibrată. Astfel, se recomandă pentru obezitate, hipertensiune arterială, gută, etc.
Diminuează edemele (apa în exces din ţesuturi). Polenul scade nivelul proteinelor în sânge , astfel absorbindu-se apa aflată în exces în ţesuturi înapoi în curentul sanguin .
Diminuează hemoragiile. Polenul hrăneşte ficatul care produce toţi factorii anti-hemoragici necesari, întăreşte pereţii capilarelor, creşte energia sângelui şi a corpului.

Reduce nivelul tensiunii arteriale ridicate, imbunătăţeşte fluiditatea sângelui deoarece polenul scade nivelul grăsimilor din sânge, reduce microhemoragiile şi astfel incidenţa aterosclerozei, catifelează interiorul pereţilor arteriali, capilari şi venoşi, hrăneşte musculatura arterială , făcând-o mai flexibilă, hrăneşte muşchii şi nervii cardiaci. O inimă sănătoasă poate controla mai bine variaţiile tensiunii sanguine .
Diminuează efectele  stresului. Polenul conţine toate elementele nutritive necesare funcţionării sistemului nervos. Un sistem nervos mai sănătos înseamnă o mai bună adaptabilitate la mulţi dintre factorii de stres.
Reduce riscul bolilor genetic. Polenul conţine în interiorul cromozomilor săi mulţi acizi nucleici. Aceste substanţe sunt extrem de importante pentru regenerarea celulară. Când lipsesc una sau mai multe dintre acestea, riscul bolilor genetice este crescut.
Diuretic. Conţinutul relativ ridicat al polenului în carbohidraţi creşte nivelul apei biologice din organism.
Energetic, conţine toţi nutrienţii necesari celulelor noastre dinamice (celule musculare şi ale sistemului nervos).
Conferă o senzaţie de bunăstare, secreţia de endorfină este crescută de prezenţa a suficienţi aminoacizi în sânge.
Îmbunătăţeşte toate funcţiile cerebrale, datorită prezenţei unei cantităţi incredibil de mari de elemente nutritive diferite ce se găsesc în polen, aceste substanţe hrănesc în mod direct , după cum s-a menţionat mai sus, toate celulele neuronale. Efectul indirect este datorat hrănirii ficatului. Un ficat sănătos produce la rândul său alte substanţe foarte importante pentru funcţionarea creierului.
Protejează organismul împotriva efectelor negative ale chimioterapiei, prin protecţia ficatului, regenerarea celulară şi detoxifierea ficatului.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă
Despre propolis

Amestec de substanţe de consistenţa răşinii, culese de pe cel puţin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevărată barieră de protecţie. De altfel, cuvântul propolis vine din greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii”.
El a fost denumit aşa de către învăţaţii greci care, observând cum îşi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanţă joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi, propolisul făcând din stup o adevărată cetate.

Studiile moderne privitoare la proprietăţile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de ştiinţă: nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzând şi varietăţile lor) sunt distruse de către propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut.

Despre albine | Despre miere | Despre polen | Despre propolis | Despre laptişor de matcă

Despre lăptisorul de matcă

Efectul extraordinar al lăptişorului de matcă, numit şi „elixir al tinereţii”, este apreciat de secole pe toate continentele. Oamenii de ştiinţă din zilele noastre continuă să studieze şi să descifreze tainele acestui leac, pregătit de albine, în farmacia stupului.

În laboratorul stupului, miraculosul lăptişor de matcă, substanţa de culoare crem-aurie, se obţine din amestecul substanţelor existente în glandele secretoare ale unor albine tinere, de 4-12 zile, şi miere.

Beneficiile oferite de lăptişorul de matcă:

Lăptişorul de matcă este un tonic care încetineşte procesele de îmbătrânire şi de senilitate şi îmbunătăţeşte memoria. Alte efecte terapeutice ale lăptişorului de matcă sunt:

-Creşte rezistenţa organismului, vigoarea fizică şi scade senzaţia de oboseală;
-Combate îmbolnăvirile cu micoze şi fortifică sistemul imunitar;
-Are efect antiinflamator şi accelerează vindecarea inflamaţiilor articulare de origine reumatică; -Ajută la reducerea nivelului colesterolului rău din sânge;
-Acţionează benefic în afecţiunile cardiace, psihice şi nervoase;
-Este benefic pentru ochi;
-Accelerează vindecarea rănilor şi a oaselor lezate;
-Este şi un elixir al tinereţii tenului, foarte apreciat în industria cosmeticelor.