Istoric KARPATEN MEAT
Samuel Widmer şi Stefan Jung au venit în România în 2008, hotărâţi să construiască o fermă în apropierea Sibiului. Împreună cu o firmă de investiţii, au înființat compania Karpaten Meat, astfel au cumpărat o fermă la Nocrich, judeţul Sibiu, care a fost renovată iar la sfârşitul anului au importat primele 120 de juninci din Germania. Au urmat apoi alte importuri şi achiziţia de teren agricol şi a altor ferme.
Samuel Widmer şi Stefan Jung aveau experienţă în domeniul comerţului cu carne de vită respectiv măcelărie şi achiziţii de bovine. „Venim din cealaltă parte a lanţului. Am venit în România pentru a produce carne, am vrut să pornim cu abatorizare, să cumpărăm animale pentru carne şi nu am găsit aici calitatea cărnii pe care o doream. Am căutat parteneri cu care să lucrăm şi aşa a apărut ideea de fi chiar noi administratorii afacerii” ne-a declarat Samuel Widmer. Astfel, împreună cu o firmă de investiţii din Elveţia, a luat naştere compania Karpaten Meat.
La acestea au adăugat şi un element scoţian: rasa de carne de vită premium de origine Angus Aberdeen, ce rezistă la temperaturi cuprinse între -40 şi 40 de grade şi are un spor de creştere de 1.300 de grame zilnic (în comparaţie cu tradiţionala Bălţată Românească, ce îşi adaugă la greutate 800 de grame pe zi). Angus foloseşte resursele naturale neexploatate: păşunea. Principiul după care se ghidează activitatea de creştere a rasei Angus este: sisteme cât mai simple.
„Când începi pe o astfel de piaţă, trebuie să fii pe teren zilnic: partenerul meu şi cu mine conduceam tractoarele pentru recoltă; nu avem nicio reţinere în a ne implica în toate muncile” descrie Widmer modul în care au pus bazele fermei. În următorii ani, efectivul de bovine a crescut treptat: în 2009 au adus încă 200 de capete, în perioada 2011-2012 au ajuns să deţină 1.200 de animale, 2013 – 2015 au ajuns peste 3500 de animale iar în prezent se numără 4500 de capete.
Scurt istoric pe ani de la înființare până în prezent
Din 2008 până acum au avut loc investiții în amenajarea grajdurilor, în suprafețele de depozitare și personal. Punerea bazelor unei producții proprii de furaje după normele biologice. Din 2010 a fost producția primilor viței. A urmat arendarea fermei din Marpod și încheierea primelor parteneriate pentru construcția unei rețele ANGUS în România. Din 2011 efectivul total era de 700 de bovine ANGUS, în continuă expansiune. Nu doar intern s-a dezvoltat efectivul ci prin continuarea dezvoltării rețelei de producție ANGUS, numărul partenerilor s-a mărit considerabil astfel și numărul de bovine în țară. Tot în 2011 au avut loc primele abatorizări, export de carcase de vite și consolidarea producției de carne.
2012 efectivul total era de 2000 de bovine ANGUS. În acel an s-a dezvoltat un nou program de parteneriat pentru crescătorii de Bălțată Românească, programul de încrucişări F1 pentru deschiderea unei noi linii de producție de carne. Tot în acel an s-a deschis un depozit de material seminal și s-a introdus material seminal care provine de la tauri internaţionali cu genetică de top atât din rasa Angus cât şi Fleckvieh, în colaborare cu partenerul nostru Bayern Genetik din Germania. 2012 a fost primul an în care s-a realizat răscumpărarea primilor viţei Angus rasă pură cât şi metiş Angus cu Bălţată Românească în cadrul celor două programe de parteneriat, programul Angus şi programul Angus x Bălţată Românească. 2013 a fost anul de debut pentru comercializarea de carne Angus din producţie proprie în restaurante şi hoteluri în România. 2013 a fost organizarea primei ediții a evenimentului “1st Beef Day of Romania” și semnarea actului constitutiv al Asociaţiei Aberdeen Angus România. Tot în an acel s-a început renovarea completă şi deschiderea unei noi ferme în Alţâna.
În 2014 s-au finalizat lucrările la ferma de îngrășare din Alțâna creând un feedlot cu o capacitate de peste 2000 de capete. 2014 și 2015 au fost anii în care concentrarea a fost pe dezvoltarea fermei de îngrășare, a sistemului de răscumpărare dar mai ales asupra abatorizării, prelucrării, procesării cărnii de vită. În momentul de față avem abatorizări de 2 ori pe săptămână, export săptămânal și livrări interne zilnice către restaurante, horeca, catering și procesatori atât de carcase dar și de părți abatorizate.
Descrierea fermei
În interiorul fermei de lângă Sibiu cresc peste 4500 de bovine de reproducție și la îngrășat pe o suprafaţă de 4000 de hectare de teren arabil cultivat în sistem ecologic, dotat cu sisteme pentru furajare pe timpul iernii, infrastructură, grajduri, garduri electrice, depozite şi clădiri. Săptămânal, zeci de producători români se consultă în legătură cu posibile parteneriate sau pentru a-şi dezvolta propriile afaceri. În fiecare an s-a extins o parte a acestui bussines şi se dezvoltă o parte a fermelor fiind în continuă expansiune. „Vrem ca în viitor în Europa să nu se mai vorbească atât de mult despre carnea de vită din Argentina, ci de carnea de vită premium din Carpaţi”, îşi exprimă obiectivul ambiţios Samuel Widmer, manager general al Karpaten Meat România. Viitorul este rasa de vită de carne premium Angus Aberdeen.
Film de prezentare
De ce am ales KARPATEN MEAT
Carnea de vită este premium pentru că cei de la Karpaten Meat cresc exclusiv bovine din rasa Angus. Carnea de vită Angus face parte din sortimentele cele mai îndrăgite de carne de vită din toată lumea.
Din bovine Angus se produce carne de vită fragedă și fin marmorată. Motto-ul firmei elvețiene pentru producția de carne este: puțin grajd și multă pășune, astfel realizând producție bună de carne doar prin iarba de pe păşune.
Administratorii companiei cred în sustenanilitate și durabilitate, în folosirea resurselor naturale existente. Bovinele Angus sunt lăsate de primăvara pe păşune până toamna târziu, chiar şi pe timp secetos, animalele sunt într-o condiţie corporală bună. Acesta este plusul rasei Angus, valorifică bine păşunea, chiar de o calitate inferioară şi produc lapte pentru viţel, fără să fie nevoie de o hrănire suplimentară.
Karpaten Meat cultivă pășunile din Sibiu după criterii ecologice, urmând întocmai normele europene pentru agricultură biologică și criteriile Bio Suisse, astfel producând furajul necesar pentru animalele acestora. Doar cei mai buni tauri Angus sunt folosiți pentru reproducție. Bovinele Angus rezultate au un grad de valorificare al furajului natural sporit și randament.
De ce am ales carnea de vită de la Karpaten Meat
Desigur, într-o țară care nu a cunoscut vita pentru fripturi sau grătar până de curând, descoperirea frăgezimii cărnii poate să eclipseze o calitate extrem de importantă a oricărui fel de mâncare: gustul. Dar aceste caracteristici ale cărnii de vită sunt dependente de o serie de factori care țin de rasă, genetică, sex, vârsta animalului, tipul și calitatea alimentației, modul de îngrășare, îngrijirea bovinei și administrarea de medicamente, etc.
Rasa și genetica bovinelor de la care provine steak-ul
Procesatorii de carne de vită, pentru a putea fi competitivi pe piață și a face față standardelor de top ale gastronomiei de top, își doresc carne de calitate. Fermierii crescători de bovine Angus știu deja că marmorarea este o trăsătură care se moștenește de la părinți la vițel în propoție de până la 45%. Selecția și ameliorarea bovinelor Angus pe criterii de marmorare și calitate o realizează și ferma Karpaten Meat pentru efectivul propriu, respectiv doar cei mai buni tauri Angus sunt folosiți pentru reproducție, astfel vițeii și vițelele rezultate au un grad de valorificare al furajului natural sporit și randament ridicat la îngrășare și sacrificare.
Creșterea și alimentația bovinelor Angus
Motto-ul nostru pentru producția de carne este: puțin grajd și multă pășune, astfel realizând producție bună de carne doar prin iarba de pe păşune. Cultivăm pășunile noastre după criteriile agriculturii sustenabile și criteriile Bio Suisse, astfel producând furajul necesar pentru animalele noastre. Carnea de vită premium de la Karpaten Meat ia naștere pe pășunile din Transilvania. Pentru noi, îngrășarea pe pășune, în sistem extensiv este o condiție esențială pentru producția de carne de vită de calitate. În comparație cu îngrășarea intensivă cu ajutorul preparatelor concentrate, la Karpaten Meat îngrășarea durează o perioadă mai lungă, pentru a obține un echilibru perfect de carne și grăsime, ceea ce oferă cărnii finețea și gustul desăvârșit. Pentru un standard ridicat al cărnii, vițelul este alăptat de către mamă o perioadă de până la 9 luni, furajându-se în paralel și cu iarba naturală de pe pășune. Nu se administrează hormoni de creștere sau alte ingrediente artificiale, deoarece se dorește o dietă cu aport nutritiv natural. Carnea de vită Angus, ca rezultat al hrănirii bovinelor cu iarbă este considerată ca fiind cel mai bun produs de carne de vită de pe piață.
Maturarea și procesarea fiecărei părți abatorizate
Maturarea – secretul cărnii rafinate.
Nu doar de calitatea rasei depinde calitatea cărnii. Pentru ca o friptură să fie cu adevărat fragedă, suculență, desăvârșită, carnea trebuie să treacă printr-un proces de maturare, ce are un rol important în îmbunătățirea însușirilor cărnii.
Maturarea se realizează fie în mediu uscat, fie umed. Maturarea uscată presupune păstrarea carcasei sau a părților principale din carcasă agățate în cârlige la un nivel al temperaturii cât mai aproape de îngheț, pe o perioadă de câteva săptămâni.
Procesul de maturare are loc în două faze, în prima parte umiditatea se evaporă din carne, acest proces duce la creșterea concentrației de arome și gust. În a doua parte a procesului enzimele naturale conduc la ruperea țesuturilor fibrelor musculare având ca efect frăgezirea cărnii. Perioada de maturare poate dura între 15 și 28 zile, în unele cazuri chiar mai mult și se poate pierde până la o treime din cantitate.
Un alt tip de maturare care este utilizat în general în USA, este maturare umedă, care se realizează prin ambalarea cărnii în vid pentru a reține umiditatea.
Gradul de marmorare
Calitatea cărnii este în primul rând definită de gradul de marmorare al acesteia. Termenul se referă la aspectul cărnii de vită care conține suficient de multă grăsime intramusculară pentru a forma un model asemănător unei plăci de marmură. Marmorarea are două surse principale, pe de o parte genetica, pe de altă parte, alimentația animalelor. Grăsimea intermusculară oferă frăgezime cărnii, datorită faptului că se topește în timpul pregătirii și pătrunde în carne. Din mai multă grăsime intramusculară rezultă o friptură mai suculentă.
Carnea de vită premium de la Karpaten Meat ia naștere pe pășunile din Transilvania. Pentru noi, îngrășarea pe pășune, adică în sistem extensiv este o condiție esențială pentru producția de carne de vită de calitate. În comparație cu îngrășarea intensivă cu ajutorul preparatelor concentrate, la Karpaten Meat îngrășarea durează o perioadă mai lungă, dar aceasta dă cărnii finețea și gustul desăvârșit. Pentru un standard ridicat al cărnii vițelul este alăptat de către mamă o perioadă mai lungă decât în mod obișnuit, până la 9 luni, furajându-se în paralel și cu iarba naturala de pe pășune. Animale nu sunt furajate intensiv în stabulație cu concentrate deoarece Karpaten Meat crede în creșterea firească, sustenabilă a animalelor oferindu-le libertatea de a se dezvolta natural. Nu se administrează hormoni de creștere sau alte ingrediente artificiale, deoarece se dorește o dietă cu aport nutritiv natural.
Garantii
Despre CARNEA DE VITĂ ANGUS: informatii nutritionale, de ce trebuie sa consumam, etc.
- 100% Carne de vită produsă cu iarbă de pe pășunile neprelucrate din Transilvania
- Fără antibiotice, hormoni sau alte produse artificiale
- Carne de vită Angus fragedă, suculentă și aromată.
- Maturată la standardele europene de calitate pentru carnea Angus.
Slogan Karpaten Meat carne
- PREMIUM ANGUS / Cu adevărat fragedă
- Mănâncă bine, trăiește sănătos
- Original ANGUS din România
Carnea de un roşu aprins a bovinelor ANGUS impresionează prin gustul ei fin și consistent. Este una dintre cele mai populare rase de carne. Gurmanzii apreciază gustul fin, marmorat al cărnii. Marmorarea fină este ingredientul principal pentru aroma sa deosebită, fiind numele pentru acele fire fine, albe de grăsime din carne care se topesc în timpul preparării și care o frăgezesc, conferindu-i o savoare unică.
Carnea de Angus se poate prepara în numeroase feluri, cele mai cunoscute fiind fripturile și grătarul de Angus. Bovinele de carne Angus, care sunt crescute în mod natural și hrănite cu o dieta exclusiv din iarbă produc o carne de vită care conţine mai putine calorii şi mai mulţi agenți de combatere a cancerului. Carnea de vită Angus hrănită cu iarbă este considerat ca cel mai bun produs de carne de vită de pe piaţă pu¬tând fi achiziţionat şi la noi în ţară.
Ce înseamnă carne de vită de calitate Angus?
Ce înseamnă carne de vită de calitate Angus?
- Rasa și genetica bovinelor de la care provine carnea
- Creșterea și alimentația bovinelor Angus
- Maturarea, tranșarea și ambalarea părților abatorizate
- Gradul de marmorare
- Bucata de carne folosită, destinată pentru un anumit tip de gătire
- Modul de pregătire și gătire a cărnii
Bovinele crescute natural pe pășune cu iarbă
- Conținutul în vit. C este mai mare în carnea provenită de la animale crescute în grass fed
- Conținutul în vit. E este de 4 x mai mare decât la bovinele de carne crescute cu cereale
- Conținutul în vit. A este de 10 x mai mare în carnea provenită de la anim. crescute în grass fed
- În carnea provenită de la anim. crescute în sistemul grass fed conținutul de acizi grasi Omega 3 este mai mare decât cel din carnea provenită de la anim. crescute în sistem grain fed
- În carnea provenită de la anim. crescute în sistemul grass fed conținutul de acizi grasi Omega 6 este mai mare decât cel din carnea provenită de la anim. crescute în sistem grain fed
- Conținutul de Acid Linoleic Concentrat este mai mare în carnea provenită de la anim. crescute în sistemul grass fed. Acidul Linoleic Concentrat induce o dezvoltare musculară bună, reduce riscul de îmbolnăviri cardiace și de cancer
- Conținutul de Beta Caroten este dublu în componența cărnii de animale furajate în sistemul grass fed față de cele furajate în grain fed
- Riscul de contaminare cu E.Coli este prezent pentru sistemul grain fed și puțin probabil pentru sistemul grass fed
În sistemul de furajare Grass fed:
- Animalele cresc într-un mediu natural
- În alimentația lor NU se introduc steroizi, hormonii de creștere și antibiotice pentru o dezvoltare mai rapidă
- Carnea conține mai puține calorii, grăsimi și colesterol
- Carnea are un conținut mai ridicat de nutrient esențiali care ajută la combaterea bolilor și cu efecte benefice pentru sănătate
Proteinele din carne de vită oferă o mulțime de beneficii corpului nostru, asigurându-muschii macră puternice și hormoni sanatoase. Carnea roşie este o sursă excelentă de minerale vitale cum ar fi zinc, fier, magneziu. În carne, există aceste minerale într+o formă care permite organismului nostru să le absoarbă mult mai uşor în comparație cu mineralele din cereale și leguminoase. Vitamina B12, care poate fi obținută numai din surse animale și care se găsește din abundență în carnea de vită, este esențială pentru un sistem nervos sănătos și pentru sânge. Carnitina din carnea rosie este esențială pentru funcționarea echilibrată și neîntreruptă a inimii. Carnea de vită este bogată în acizi linoleic și palmiotelic, care au efecte anticancerigene puternice și luptă împotriva altor agenti patogeni.
Carne vita Angus